We Design

This refined shed is the first of several new buildings to be constructed as part of a small cluster that includes an 1840s cottage at a historic farming property in Tasmania. Built on the site of the original shearing shed, the 130-square-metre building with modest accommodation for eight shearers, rural contractors and visitors has been settled into the land, almost tailored to the landscape, such that it sits in deference to, and in contrast with, the original homestead perched on the cliff. Other inspired contextual relationships have been formed by aligning the building with the fall of the land on the south and the line of the 1840s cottage on the north. The skillion on the west transforms to a wide gable as the plan broadens to make space for the communal room and to open towards a view over the ocean. Very much a sophisticated shed that has been built using many recycled materials, sheeted externally in corrugated galvanized iron and beautifully lined internally entirely with timber, each of its rooms enjoys a different framed view of the landscape and benefits from a well-tempered environment year-round via passive systems.

Photograph of a wooden cabin in Tasmania by John Wardle architects, by Trevor Main

About these ads

4 thoughts on “We Design

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s