We live in a box

Izola Social Housing  OFIS arhitekti architecture slovenia box container architecture student housing flats facade color organic architecture balconies

Izola Social Housing, Slovenia by OFIS arhitekti / photographs by Tomaz Gregoric

The project is a winning entry for two housing blocks in a competition convoked by the Slovenia Housing Fund, a government-run programme that is providing low-cost apartments for young families.The project proposed a veranda for each apartment, thus providing an outdoor space that is intimate, partly connected with the interior, shady and naturally ventilated.
A textile shade protects the balcony and apartment from prying eyes, yet due to its semi-transparency allows the owner to enjoy the views of the bay. Perforated side-panels allow summer breeze to ventilate the space. The strong colours create different atmospheres within the apartments. Boxes at the side of each balcony provide room for air-conditioning units.
The small rooms become visually bigger because the textile shade creates a perspective effect that connects part of the exterior with the interior.


  1. Looks really similar to the MIT campus housing in Cambridge.

  2. Nice, I feel more pleasure when i imagine the blocks are set out on a hill with view of Izola Bay on one side and of surrounding hills on the other.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Get every new post delivered to your Inbox.

Join 11,636 other followers

%d bloggers like this: