The Gingerbread House

"Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.." "Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.." "Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.." "Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.." "Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.." "Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.." IM"Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.." "Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.." "Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.." "Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.."

As part of the annual ‘Open House’ weekend in London, we managed to get a peak into the beautiful home of architect Laura Dewe Mathews who build and designed her own home in Hackney, East London out of solid cross-laminated timber.

“Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork…The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds…To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above…A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs..”

/ first set of photographs by Chloe Dewe Mathews

Advertisements

5 thoughts on “The Gingerbread House

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s