We could use a cabin

A Canadian treehouse (1) A Canadian treehouse (2) A Canadian treehouse (3) A Canadian treehouse (4)Lake-Cottage-By-UUfie_dezeen_3

Lake-Cottage-By-UUfie_dezeen_9

A Lake Cottage in Bolsover, Ontario, Canada by UUfie / photographed by Naho Kubota.

Words from the architects:

Lake Cottage is a reinterpretation of living in a tree house where nature is an integral part of the building. In a forest of birch and spruce trees along the Kawartha Lakes, the cottage is designed as a two storey, multi-uses space for a large family. The structure, composed of a 7m high A-frame pitch roof covered in black steel and charred cedar siding. A deep cut in the building volume creates a cantilever overhang for a protected outdoor terrace with mirrors to further give the illusion of the building containing the forest inside.

Fourteen openings in the main living space reveal both inhabited spaces, skies and trees. The abstract nature of the interior spaces allows the imagination to flow, and those spaces that could be identified as a domestic interior can suddenly become play spaces. A solid timber staircase leads to a loft which gives the feeling of ascending into tree canopies as sunlight softy falls on a wall covered in shingles stained in light blue.

Using local materials and traditional construction methods, the cottage incorporated sustainable principles. The black wood cladding of the exterior is a technique of charring cedar that acts as a natural agent against termite and fire. Thick walls and roof provide high insulation value, a central wood hearth provides heat, deep recessed windows and operable skylights provide ventilation and diffused natural light.

Advertisements

We craft

ARTS&CRAFTS BY DIEGO QUEROL 3D Digital Artist Diego Querol -  Personal project trying to play with colors and textures to create a nice atmosphere (1) ARTS&CRAFTS BY DIEGO QUEROL 3D Digital Artist Diego Querol -  Personal project trying to play with colors and textures to create a nice atmosphere (2) ARTS&CRAFTS BY DIEGO QUEROL 3D Digital Artist Diego Querol -  Personal project trying to play with colors and textures to create a nice atmosphere (3) ARTS&CRAFTS BY DIEGO QUEROL 3D Digital Artist Diego Querol -  Personal project trying to play with colors and textures to create a nice atmosphere (4) ARTS&CRAFTS BY DIEGO QUEROL 3D Digital Artist Diego Querol -  Personal project trying to play with colors and textures to create a nice atmosphere (5) ARTS&CRAFTS BY DIEGO QUEROL 3D Digital Artist Diego Querol -  Personal project trying to play with colors and textures to create a nice atmosphere (6)

‘ARTS & CRAFTS’ by 3D Digital Artist Diego Querol

We are back in the house

Hazukashi House, Kyoto by Alts Design Office Hazukashi House, Kyoto by Alts Design Office  (4) Hazukashi House, Kyoto by Alts Design Office  (3) Hazukashi House, Kyoto by Alts Design Office  (2)

Hazukashi House, Kyoto by Alts Design Office

Factory Living

Bofill_266-12 001 Bofill_266-02 001 The Factory, Sant Just Desvern, Spain by Ricardo Bofill (4) The Factory, Sant Just Desvern, Spain by Ricardo Bofill (5) The Factory, Sant Just Desvern, Spain by Ricardo Bofill (6) The Factory, Sant Just Desvern, Spain by Ricardo Bofill (1)

The amazing ‘Factory’, Sant Just Desvern, Spain by architect Ricardo Bofill.

In 1973 Ricardo Bofill found a disused cement factory, an industrial complex from the turn of the century consisting of over 30 silos, subterranean galleries and huge machine rooms, and he decided to transform it into the head office of Taller de Arquitectura. Remodelling work lasted two years. The factory, abandoned and partially in ruins, was a compendium of surrealist elements: stairs that climbed up to nowhere, mighty reinforced concrete structures that sustained nothing, pieces of iron hanging in the air, huge empty spaces filled nonetheless with magic.

We multi-task

Oxymoron Desk by Anna Lotova (2) Oxymoron Desk by Anna Lotova (3) Oxymoron Desk by Anna Lotova (1)

Oxymoron Desk by Anna Lotova.

Russian designer Anna Lotova slotted two layers of foam beneath the surface of this wooden desk to create squishy spaces for storing stationery and other objects.

Named Oxymoron Desk, the piece combines two contrasting materials for its tabletop;  two thick layers of upholstered foam are sandwiched between a pair of plywood sheets with curved edges.

A sliced opening along the top plywood sheet exposes the soft layer underneath, creating a place where documents and stationery can be inserted.

“As an architect and designer I know how important it is to have a comfortable and enjoyable work table,” said Lotova. “Oxymoron Desk is a result of interaction between two contradictory materials that enhance each other and gain a new meaning.”

A side table can also be added by slipping an extra piece of plywood between the two cushioned layers on either side of the desk.

An accompanying lamp can also be inserted between the layers, or can be slotted into the top and positioned at different angles. (Text via dezeen.com)

Herringbone

Herringbone-House-by-Atelier-ChanChan12 Herringbone-House-by-Atelier-ChanChan11 Herringbone-House-by-Atelier-ChanChan10 Herringbone-House-by-Atelier-ChanChan9 Herringbone-House-by-Atelier-ChanChan8 Herringbone-House-by-Atelier-ChanChan7 Herringbone-House-by-Atelier-ChanChan6 Herringbone-House-by-Atelier-ChanChan5 Herringbone-House-by-Atelier-ChanChan4 Herringbone-House-by-Atelier-ChanChan3 Herringbone-House-by-Atelier-ChanChan2 Herringbone-House-by-Atelier-ChanChan1

The beautiful ‘Herringbone House’ by London based Atelier ChanChan in Islington, London. Photographs by Mike Tsang.

Words from the architect:

The house aims to relate to its context by taking the syntax of the local vernacular: namely gable ended roofs and the brick material of the Victorian terraces. However, the open plan interiors with ceiling to floor windows, skylights and courtyards are supported by a modern steel structure.

The combination making for a modern vernacular house inspired by the old to create something new. The ornamental herringbone brickwork was used to create personal expression and to articulate the picture windows and volumes by using framing, pattern and variety in the laying of the bricks.

Slippery Slope

Sou fujimoto‘s ‘house k’ is a voluminous, crescent-shaped home in northeastern osaka’s dense urban fabric. the approach to an disproportionate L shaped site is one of a soaring, thickened ground plane. pressed against the neighbors’ homes on three sides and bordered by a grove of trees, the rectangular volume literally grows out of the ground with a gentle concave motion until it peaks at the eastern-most point. the canopy therefore becomes a striking visual object from the exterior while providing the family with much-needed exterior space in the form of a rooftop terrace. the habitable roof additionally confronts the ubiquitous concrete slabs with a composition of trees in faceted metal planters. Sou fujimoto‘s ‘house k’ is a voluminous, crescent-shaped home in northeastern osaka’s dense urban fabric. the approach to an disproportionate L shaped site is one of a soaring, thickened ground plane. pressed against the neighbors’ homes on three sides and bordered by a grove of trees, the rectangular volume literally grows out of the ground with a gentle concave motion until it peaks at the eastern-most point. the canopy therefore becomes a striking visual object from the exterior while providing the family with much-needed exterior space in the form of a rooftop terrace. the habitable roof additionally confronts the ubiquitous concrete slabs with a composition of trees in faceted metal planters. Sou fujimoto‘s ‘house k’ is a voluminous, crescent-shaped home in northeastern osaka’s dense urban fabric. the approach to an disproportionate L shaped site is one of a soaring, thickened ground plane. pressed against the neighbors’ homes on three sides and bordered by a grove of trees, the rectangular volume literally grows out of the ground with a gentle concave motion until it peaks at the eastern-most point. the canopy therefore becomes a striking visual object from the exterior while providing the family with much-needed exterior space in the form of a rooftop terrace. the habitable roof additionally confronts the ubiquitous concrete slabs with a composition of trees in faceted metal planters. Sou fujimoto‘s ‘house k’ is a voluminous, crescent-shaped home in northeastern osaka’s dense urban fabric. the approach to an disproportionate L shaped site is one of a soaring, thickened ground plane. pressed against the neighbors’ homes on three sides and bordered by a grove of trees, the rectangular volume literally grows out of the ground with a gentle concave motion until it peaks at the eastern-most point. the canopy therefore becomes a striking visual object from the exterior while providing the family with much-needed exterior space in the form of a rooftop terrace. the habitable roof additionally confronts the ubiquitous concrete slabs with a composition of trees in faceted metal planters. Sou fujimoto‘s ‘house k’ is a voluminous, crescent-shaped home in northeastern osaka’s dense urban fabric. the approach to an disproportionate L shaped site is one of a soaring, thickened ground plane. pressed against the neighbors’ homes on three sides and bordered by a grove of trees, the rectangular volume literally grows out of the ground with a gentle concave motion until it peaks at the eastern-most point. the canopy therefore becomes a striking visual object from the exterior while providing the family with much-needed exterior space in the form of a rooftop terrace. the habitable roof additionally confronts the ubiquitous concrete slabs with a composition of trees in faceted metal planters. Sou fujimoto‘s ‘house k’ is a voluminous, crescent-shaped home in northeastern osaka’s dense urban fabric. the approach to an disproportionate L shaped site is one of a soaring, thickened ground plane. pressed against the neighbors’ homes on three sides and bordered by a grove of trees, the rectangular volume literally grows out of the ground with a gentle concave motion until it peaks at the eastern-most point. the canopy therefore becomes a striking visual object from the exterior while providing the family with much-needed exterior space in the form of a rooftop terrace. the habitable roof additionally confronts the ubiquitous concrete slabs with a composition of trees in faceted metal planters. Sou fujimoto‘s ‘house k’ is a voluminous, crescent-shaped home in northeastern osaka’s dense urban fabric. the approach to an disproportionate L shaped site is one of a soaring, thickened ground plane. pressed against the neighbors’ homes on three sides and bordered by a grove of trees, the rectangular volume literally grows out of the ground with a gentle concave motion until it peaks at the eastern-most point. the canopy therefore becomes a striking visual object from the exterior while providing the family with much-needed exterior space in the form of a rooftop terrace. the habitable roof additionally confronts the ubiquitous concrete slabs with a composition of trees in faceted metal planters. Sou fujimoto‘s ‘house k’ is a voluminous, crescent-shaped home in northeastern osaka’s dense urban fabric. the approach to an disproportionate L shaped site is one of a soaring, thickened ground plane. pressed against the neighbors’ homes on three sides and bordered by a grove of trees, the rectangular volume literally grows out of the ground with a gentle concave motion until it peaks at the eastern-most point. the canopy therefore becomes a striking visual object from the exterior while providing the family with much-needed exterior space in the form of a rooftop terrace. the habitable roof additionally confronts the ubiquitous concrete slabs with a composition of trees in faceted metal planters.

House K by world renowned Japanese architect Sou Fujimoto / photographs by Iwan Baan, text by designboom:

Sou fujimoto‘s ‘house k’ is a voluminous, crescent-shaped home in northeastern osaka’s dense urban fabric. the approach to an disproportionate L shaped site is one of a soaring, thickened ground plane. pressed against the neighbors’ homes on three sides and bordered by a grove of trees, the rectangular volume literally grows out of the ground with a gentle concave motion until it peaks at the eastern-most point. the canopy therefore becomes a striking visual object from the exterior while providing the family with much-needed exterior space in the form of a rooftop terrace. the habitable roof additionally confronts the ubiquitous concrete slabs with a composition of trees in faceted metal planters.