We miss Berlin

The 'Atriumhaus' - a beautifully designed atrium house in Händelallee, Hansaviertel, Berlin by award-winning architecture studio bfs d of Berlin The 'Atriumhaus' - a beautifully designed atrium house in Händelallee, Hansaviertel, Berlin by award-winning architecture studio bfs d of Berlin The 'Atriumhaus' - a beautifully designed atrium house in Händelallee, Hansaviertel, Berlin by award-winning architecture studio bfs d of Berlin The 'Atriumhaus' - a beautifully designed atrium house in Händelallee, Hansaviertel, Berlin by award-winning architecture studio bfs d of BerlinThe 'Atriumhaus' - a beautifully designed atrium house in Händelallee, Hansaviertel, Berlin by award-winning architecture studio bfs d of Berlin The 'Atriumhaus' - a beautifully designed atrium house in Händelallee, Hansaviertel, Berlin by award-winning architecture studio bfs d of Berlin The 'Atriumhaus' - a beautifully designed atrium house in Händelallee, Hansaviertel, Berlin by award-winning architecture studio bfs d of Berlin The 'Atriumhaus' - a beautifully designed atrium house in Händelallee, Hansaviertel, Berlin by award-winning architecture studio bfs d of Berlin The 'Atriumhaus' - a beautifully designed atrium house in Händelallee, Hansaviertel, Berlin by award-winning architecture studio bfs d of Berlin The 'Atriumhaus' - a beautifully designed atrium house in Händelallee, Hansaviertel, Berlin by award-winning architecture studio bfs d of Berlin

The ‘Atriumhaus’ – a beautifully designed atrium house in Händelallee, Hansaviertel, Berlin by award-winning architecture studio bfs d of Berlin

With a sure hand bfs architects have helped an atrium house in Berlin’s famous Hansaviertel back to its former glamour. The modernist building was part of the 1957 building exhibition in Berlin’s Tiergarten park. It was designed by Eduard Ludwig, who among other things also designed the airlift monument at Tempelhof airport.

Photographs by Annette Kisling | Text by: Mirko Beetschen

We work from home

The Workbed by Ines Kaag and Desiree Heiss, of BLESS (2) The Workbed by Mira Schröder, exhibition designer for experimental design group BLESS. Mira created a unique furniture piece – a piece of furniture that flips from spacious desk into an instant bed. The Workbed’s mattress is unveiled by a rotating mechanism. Sheets are specially designed to latch to the underside of the table when it is turned upside down. It’s a perfect solution for small, urban living, it’s also ideal for offering nap options in a work setting. Work and then if you need – just take a nap after transforming the desk into the bed – it’s easy and comfortable! The Workbed by Ines Kaag and Desiree Heiss, of BLESS (3) The Workbed by Ines Kaag and Desiree Heiss, of BLESS (4) The Workbed by Ines Kaag and Desiree Heiss, of BLESS (1)

The Workbed by Mira Schröder, exhibition designer for experimental design group BLESS. Mira created a unique furniture piece – a piece of furniture that flips from spacious desk into an instant bed. The Workbed’s mattress is unveiled by a rotating mechanism. Sheets are specially designed to latch to the underside of the table when it is turned upside down. It’s a perfect solution for small, urban living, it’s also ideal for offering nap options in a work setting. Work and then if you need – just take a nap after transforming the desk into the bed – it’s easy and comfortable! (text via digsdigs.com)

Home is Where the Heart is

Home is where the heart is (1)Home is where the heart is (8)Home is where the heart is (7)Home is where the heart is (6)Home is where the heart is (5)Home is where the heart is (2) Beautiful sculpture work by Elle Nitters, from Rotterdam, Netherlands. Her words:      I was asked by designer Koen de Wilde to participate in his project "huisnr." (engl: House Number). He is fascinated by the basic shape of a house and hands out little wooden houses to designers and artists so they can do their own thing with it.Home is where the heart is (4)

This post is part of our second Theme Week where since last Friday, you the public had the chance to choose between 5 themes/inspirations for each post this week. Yet again you chose probably the most challenging theme we had listed: ‘Miniature’ Hope you enjoy… :)

Beautiful sculpture work by Elle Nitters, from Rotterdam, Netherlands. Her words:

I was asked by designer Koen de Wilde to participate in his project “huisnr.” (engl: House Number). He is fascinated by the basic shape of a house and hands out little wooden houses to designers and artists so they can do their own thing with it.
 
This is my contribution to the project. You can also see it on the project website: http://huisnr.koenst.nl/005

Light Container

Light Container (2014) by Martín Azúa Light Container (2015) by Martín Azúa Light Container (2016) by Martín Azúa Light Container (2013) by Martín Azúa

Suspended inside a floating metallic basket, the ‘light container’ by spanish designer Martin Azua treats rays of illumination as something with weight and volume. dipping accordingly to the side, the immaterial nature of light is captured within the sculptural frame. constructed in a series of three different sizes, the shades can be hung individually or in groups. the inner glass diffuser generates a warm, dim light that produces soft shadows – suitable for a range of different spaces. (text via designboom) Images courtesy of Martin Azua

Contrast

Famous fashion designer Tom Ford's new ranch in Santa Fe, New Mexico by renowned Japanese architect Tadao Ando / beautiful photographs by Guido Mocafico, Famous fashion designer Tom Ford's new ranch in Santa Fe, New Mexico by renowned Japanese architect Tadao Ando / beautiful photographs by Guido Mocafico, Famous fashion designer Tom Ford's new ranch in Santa Fe, New Mexico by renowned Japanese architect Tadao Ando / beautiful photographs by Guido Mocafico,

Famous fashion designer Tom Ford’s new ranch in Santa Fe, New Mexico by renowned Japanese architect Tadao Ando / beautiful photographs by Guido Mocafico,

/ for more great Art, Architecture, Design and Photography works, come follow us now on Facebook or visit us on Pinterest

We are in our own world

Beautiful miniature landscapes created within these bespoke terrariums by New York based Jeffrey James Modern Beautiful miniature landscapes created within these bespoke terrariums by New York based Jeffrey James Modern Beautiful miniature landscapes created within these bespoke terrariums by New York based Jeffrey James Modern Beautiful miniature landscapes created within these bespoke terrariums by New York based Jeffrey James Modern

Beautiful miniature landscapes created within these bespoke terrariums by New York based Jeffrey James Modern

words from the artist:

I hope to provide the truest representation of nature using the Taoist principles of proportion and scale… taking into consideration the shape, texture and size of plants against the earth and the sky… staying true to elements that one would find in nature. These miniature landscapes are enhanced within complementary containers. More like miniature landscape design, I hope you enjoy these self-contained environments. Each represents a place you have seen or somewhere you have yet to visit… the floor of a forest in the northwest, a Zen garden in Japan, a South American tropical forest, or a wetland bog.

/ for more great Art, Architecture, Design and Photography works, come follow us now on Facebook or visit us on Pinterest

The Gingerbread House

"Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.." "Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.." "Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.." "Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.." "Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.." "Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.." IM"Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.." "Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.." "Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.." "Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork...The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds...To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above...A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs.."

As part of the annual ‘Open House’ weekend in London, we managed to get a peak into the beautiful home of architect Laura Dewe Mathews who build and designed her own home in Hackney, East London out of solid cross-laminated timber.

“Nicknamed the Gingerbread House by neighbours, the two-storey house sits behind the reconstructed wall of a former Victorian box factory and its tall windows overlap the mismatched brickwork…The architect drew inspiration from decorative vernacular architecture in Russia to design the cedar-shingle facade, then added windows framed by thick galvanised steel surrounds…To avoid overlooking neighbouring houses, all windows had to be placed on the north-facing street elevation, so Dewe Mathews also added a large skylight to bring in natural light from above…A double-height kitchen and dining room sits below this skylight on one side of the house and opens out to a small patio. The adjoining two-storey structure contains a living room on the ground floor, plus a bedroom, bathroom and small study upstairs..”

/ first set of photographs by Chloe Dewe Mathews